Unscripted Maahanmuuto- sekä EU kriittisen nuoren persun mietteitä.

Evoluutio ja kristinusko. Avoin kirje Laura Huhtasaarelle

  • Divinity 2 huppari + Suomen tuleva Presidentti on paras kombo
    Divinity 2 huppari + Suomen tuleva Presidentti on paras kombo
  • Pirkanmaan Persunuoret + Laura
    Pirkanmaan Persunuoret + Laura

Mediassa on paljon irvailtu sillä, että ette usko evoluutioon. Sillekin on rivejä käytetty, kuinka olisitte mahdollisesti avoin evoluutio ajatukselle. Niin tai näin haluan tarjota seuraavat rohkaisun sanat tulevalle presidentillemme. Uskokaa juuri niin kuin uskotte. Suomessa on uskonnonvapaus. Toivon kuitenkin, että seuraavista ajatuksista on hyötyä teille. Päädyitte asiassa sitten aidan kummalle puolelle tahansa.

Esitän nopeasti ja hyvin pintapuolisesti kolme kohtaa raamatusta, jotka mielestäni voidaan katsoa tukemaan evoluutiota tai ainakin jonkin sortin evoluutiota. Itse asiassa uskon itse, että evoluutiobiologia on nykyisellään vahvin peruste uskoa Raamatun iäiseen totuuteen.
Nämä ovat otteita Jordan Petersonin raamatun psykologisesta merkityksestä kertovasta videosarjasta.

1.
Genesiksessä on kaksi luomiskertomusta joista vanhempi on Aatamin ja Eevan tarina.

Tämä "kertomus syntiinlankeemuksesta on terävä metafora siitä, mitä ihmiselle tapahtui itsetietoisuuden kehityksen myötä. Ihmismieli avautui näkemään, että nykyhetken lisäksi on olemassa menneisyys ja tulevaisuus. Samalla ihmiset oppivat ymmärtämään oman haavoittuvuutensa ja kuolevaisuutensa – eikä paluuta autuaan tietämättömyyden paratiisiin enää ollut."*1

Tarinan merkitys voidaan eräällä analyysin tasolla tiivistää näihin kuuteen ranskalaiseen viivaan.


-Ihmisen itsetietoisuuden syntyminen.
-Ihmiskunnan asianmukainen oivaltaminen omasta haavoittuvuudestaan, kuolevaisuudestaan ja kuolemasta.
-Alkuperä kyvylle tahalliseen pahuuteen, joka juontuu kyvystä käyttää hyväkseen juuri ymmärrettyä haavoittuvuutta.
-Häpeän syntyminen tämän seurauksena.
-Pyhän kohtalon pienentyminen häpeän syntymisen takia. (eli paratiisista ulos potkiminen.)
-Aidon historian alku. Itsetietoisuuden uurastus mitä elämä historiassa sisältää.
 

2.
Kertomus 10 käskystä. 10 käskyä ovat laki siitä miten kristityn tulee elää moraalisesti. Tarina voidaan nähdä metaforana ihmisen moraalin evolutiivisestä kehityksestä.

Ensin on säännöt joita totellaan mahdollisen palkkion tai rangaistuksen takia. Tämä sama vaihe on nähtävissä kuten varmasti tiedät pikkulastenkin moraali kehityksessä. Pikkulapset tottelevat sääntöjä, joko rangaistuksen pelon (helvetti) tai palkinnon (taivas) vuoksi Tämä ei varsinaisesti ole vielä kovinkaan moraalista.

Se on tietynlainen moraalin esiaste josta korkeammalle moraalin tasolle, eivät kaikki ihmiset vielä nykypäivänäkään yllä. Onneksi meillä on suomenlaki joten voimme elää ja tulla toimeen hyvin eroavienkin moraali käsitysten kanssa. Samasta syystä, Mooseskaan ei koskaan päässyt lopulta luvattuun maahan. Hän uskoi kirjoitettuihin säänöihin mutta häneltä puuttui elävä usko ja ymmärrys säätöjen todellisesta luonteesta.


3.
Näiden kahden tarinan lisäksi evoluutiota näkemystä mielestäni tukee Raamatun meta narratiivi. Siinä missä alussa Jumala fyysisesti esiintyy ja vaikuttaa tapahtumiin paljon, Jumalan vaikutus ja esiintymiset kirjan edetessä vähenevät. Samalla kuin yksilön tietoisuus ja moraali kasvaa myös vastuu kasvaa. Nykyaikana kun tiede on mennyt niin pitkälle, että ihmiskunnalla on mm. ydinaseet meillä ei ole varaa hukata itseämme totalitarismiin tai nihilismiin jotka kumpainenkin ovat aitoja uhkia. Raamatussa painotus alussa paljon Jumalaa lopussa paljon yksilöä, etenee jopa niin pitkälle, että uudessa testamentissa onkin sitten neljä kertaa sama yksilön tarina. Yksilön joka kantaa lopullisen vastuun maksamalla kuolemallaan ja näin hyvittäen meidän kaikkien synnit. Mielestäni kristinuskon ytimessä on vastuunsa itsestään ja yhteisöstään kantava yksilö. Tämä pyhä yksilö on sellainen jollaiseksi meidän kaikkien tulisi pyrkiä.

Raamattu on siitä jännä kirja, että sen lisäksi, että se taitaa olla ensimmäinen hyperlinkattu dokumentti. (eli sen eri osat viittaavat toisiin kohtiin.) Se on myös kirjoitettu niin, että henkisesti ja älyllisesti eri tasoilla olevat ihmiset voivat saada siitä omaan ymmärrykseensä soveltuvaa totuutta. Tosille se voi olla pelkästään rautalangasta väännettynä mitä minun pitää tehdä, että pelastun kohta kohdalta toimintaohje. Toisille taas niin paljon enemmän.

Raamatun sanoma on erityisen tärkeä nyt kun elämme aikana jolloin identiteettipolitiikan pakanuus uhkaa meitä kaikkia. Meille oikealla uhka on nimeltään etno-nationalismi ja vasemmalla sitä taidetaan kutsua intersektionaaliseksi feminismiksi. Nämä sekä multikulturalismi *2 ovat aikamme sinivalkoiseen puutarhaan luikerrelleita käärmeitä. Meidän on aika ajaa ne pois. Meidän tulee pitää kiinni kristillisestä ihmiskuvasta ja hylätä sosiaalista konstruktionismia huokuva äitiyslaki ja muut vastaavat todellisuuden kieltämiseen tähtäävät lait. Minä uskon, että teistä tulee hyvä presidentti ja tulen itse tekemään huomattavasti töitä sen eteen, että presidenttiytenne tulee realisoitumaan.

Lähteet:

1: https://www.kirkkojakaupunki.fi/-/kanadalainen-psykologian-professori-vuokrasi-teatterin-ja-pitaa-siella-omalaatuisia-raamattu-luentoja

2 : En tarkoita multikulturalismilla erilaisia ihmisiä vaan semmoista aatetta, joka saa hylkäämään tilastot ja elämään unelmassa. Tämä unelma ei vastaa millään tavalla köyhän ihmisen kokemaa arki todellisuutta. Aate joka lähtee syvänlaisesti vääränlaisesta ihmiskuvasta, jossa ei nähdä eri ryhmien välisiä tilastoitavia todellisia eroavaisuuksia. Ei uskota ihmisen itsensä teoilleen antamia motiiveja vaan jankataan jostain "yksinäisistä susista". 

https://www.youtube.com/watch?v=Ifi5KkXig3s

 

Bonuksena ote Laura Huhtasaaren puheesta 1.10.2017:

https://

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (16 kommenttia)

Laura Huhtasaari

Oli mukava tavata! Antoisaa syksyä.

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Mielenkiintoisia raamattunäkemyksiä. Että Raamatun luomiskertomus jossain määrin synkkaa yksilönkehitykseen vauvasta eteenpäin, ei kaiketi ole mikään uusi idea. Vaan jos sitten väitetään, että tämä tulkinta on ainoa oikea, silloin niskakarvani alkavat nousta. Minä antaisin erilaisten tulkintakerroksien elää rinnakkainkin.

Väinö Hirvelä

Juu samaa mieltä. Mielestäni raamattu on kirjoitettu niin, että se avautuu monitasoisesti sekä avautuu erilaisille lukijoita vähän erilailla, jolloin erilaiset tulkinnat ovat tervetulleita, kunhan eivät mene kristinuskon perussanomaa vastaan.

Juha Hämäläinen

Ihan on asiaa mietitty. Kysyn kuitenkin mitä merkitystä sinulle tai minulle on luomiskertomuksen ja evoluution analysoinnilla. Tai sillä tukevatko toisiaan tai hylkivät.

Uskonnon kannalta pidän tärkeänä vain Jeesuksen opetuksia ja esimerkkiä. Vanhaa testamenttia en laskisi edes kristinuskoon oleellisesti liittyväksi. Se kertoo juutalaisen heimon menneisyydestä ennen kristinuskon syntyä.

Väinö Hirvelä

Minä näen raamatun kokonaisuutena. Jeeus sanoi, että hän ei tullut antamaan uutta lakia vaan täyttämään vanhan.
Henkilökohtaisesti uskon, että uusimmat tutkimukset niin evoluutiopsykologiasta kuin evoluutiobiologiasta ovat rehellisesti ainakin itselleni vahvimpia argumentteja raamatun totuuspohjan perustaksi.

Uskon, että jos kristityt massoittain valjastaisivat evoluutioteorian avuksi todella moni etsivä ateisti vakuuttuisi ja kääntyisi uskoon. Tämä on Jeesuken käskyn menkää ja tehkää kaikki kansa opetuslapsiksenne mukainen.

Juha Hämäläinen

Itseeni ei vaikuttaisi tuo millään tavoin juurikin, koska meidän ihmisten syntytapa ei kiinnosta uskonnon kannalta. En kaipaa todisteita mistään. Riittää että näen meitä olevan. 7500 miljoonaa. Mutta uskominen on aina täysin yksilöllistä kaikissa asioissa, jotka jäävät uskomisen varaan.

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Onko muuten ennakkotarkistus kommenteilla sulla ihan tarkoituksella, vaiko vain jäänyt päälle, kun se on oletuksena? Keskustelu käy helposti vilkkaammin ilman ennakkotarkistusta, mutta voi siellä sitten olla seassa joku sammakko joltain kommentoijalta. Ne saa kyllä pois jälkikäteen.

Väinö Hirvelä

Juu nyt pitäisi olla korjattu. Kiitos vinkistä.

Käyttäjän magi kuva
Marko Grönroos
    «Uskokaa juuri niin kuin uskotte. Suomessa on uskonnonvapaus.»

Uskonnonvapaudella ei ole merkitystä vaaleissa. Jos olisi, menisi vähän merkilliseksi, että monet äänestävät esimerkiksi kristillisdemokraatteja nimenomaisesti uskonnollisin perustein. Pitäisikö sellaiset äänet mitätöidä? (Miten ne edes tunnistettaisiin?)

Myös monilla tai jopa lähes kaikilla aiemmilla presidenteillä ja presidenttiehdokkailla ovat jonkinlaiset uskonnollisuutta tukevat kannat olleet osa vaalikampanjaa. Tämä taitaa päteä myös istuvaan presidenttiin.

Monet epäilemättä tulevat äänestämään myös Huhtasaarta nimenomaisesti hänen uskonnollisten näkemystensä ja uskonsa luomisoppiin johdosta, hyläten ehdokkaat, joiden uskomukset ovat toiset. Hänen mukaansa sillä ei kuitenkaan saisi olla vaikutusta toiseen suuntaan, "koska uskonnonvapaus."

Paitsi uskonto, myös erinäiset kummalliset uskomukset epäilemättä voivat vaikuttaa menestykseen vaaleissa. Uskooko ehdokas ufoihin, keijuihin (kuten ainakin Islannissa jotkut poliitikot uskovat) tai enkeliorbeihin? Useimmat äänestäjät saattavat varmasti ainakin joidenkin uskomusten kohdalla vetää johtopäätöksensä ehdokkaan henkisestä tasapainosta, tai sen puutteesta. Osa kansasta toki uskoo mihin tahansa.

Käyttäjän PetriFriari kuva
Petri Friari

Ainakin minulle sanottiin rippikoulussa ja lukion uskonnontunneilla, että luomiskertomus on vertauskuvallinen ja evoluutio on Jumalan luomistyötä. Tämän perusteella evoluution kieltäjät kieltävät Jumalan luomistyön.

Äitiyslaki taas parantaa joidenkin lasten asemaa, joten eduskunta toivottavasti hyväksyy sen.

Käyttäjän magi kuva
Marko Grönroos
    «evoluutio on Jumalan luomistyötä»

Olen myös tätä ihmetellyt, että monet luomisopin kannattajat pitävät Jumalaansa kykenemättömänä luomaan maailmankaikkeutta, jossa itsestään syntyy elämää, joka evoluution myötä kehittyy aina vain monimutkaisemmaksi.

Tällöin he suorastaan katsovat jumalansa olevan ihmistä kyvyttömämpi, sillä juuri tuota monet tekoelämätutkijat pyrkivät tekemään – luomaan yksinkertaisilla perussäännöillä toimivan maailmoja, joissa jopa itsestään syntyy jonkin sortin elämää, joka kehittyy evoluution myötä.

Sinällään minkään sortin luojajumalaa tuskin tarvitaan, mutta mistäpä sitä koskaan tietää.

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Siis: Sinällään minkään sortin tekoelämätutkijaa tuskin tarvitaan luomaan, mutta mistäpä sitä koskaan tietää.

Käyttäjän JaliKarjalainen1 kuva
Jali Karjalainen

No minun mielestäni Luoja on pannut kaiken alulle ja koko universumi on nyt jotain 13.8 miljardia valovuotta vanha ja universumissa on galaksia kait jotain 100 miljardia ja koko universumin halkaisija on jotain 93 miljardia valovuotta. Laske siitä iät sitten heh kun valo kulkee tietyn matkan sekunnissa

Eli Mooseksen luomiskertomus voitaisiin kirjoittaa nykytieteen termein näinkin ehkä;

1. ensin oli valo
2. valo on fotoni joka kuljetta energiaa ja sillä tehään tähdet ja koko moska joka on universumissa, näin siis kun on valo, niin Luojan luominen vain yhä jatkuu
3.no Taivaankansi voisi olla ilmakehä ja sen molemmin puolin on nytkin vettä ja vettä on myös avaruudessakin ja paljon onkin tietojen mukaan mitä meillä on nyt

4. no kun sitten oli valon avulla tehty universumi, nii sinne sitten synty tähdet ja muut moskat ja meidän aurinko ja sen ympärille sitten materiaalikiekot ja niistä sitten tuli maakin esiin

5. sitten kun maa sai muotonsa, niin pallo kuoressa muodostu laatoista joihin tuli vettä kun kuuma pallo jäähty

6.no kun aurinko oli tehty fotonin energian avulla niin sitten vasta tuli maahan kasvit jotka lähtivä liikkeelle viherlevistä vedestä ja nousivat sitten maalle ja niin vedestä nousivat sitten elukatkin elämään maalle ja sillai alko elämä kehittymään maanpinnalla vähitellan ja näin jatkuvasti luonnossa on muutoksia ja näin Luojan luominen vain edelleen jatkuu eli siis luominen tarkottaakin jatkuvaa muutosta koko universumissa ja maassa ja maanpäällä, jokainen tietää että luonnossa on aina jatkuvasti muutoksia ja ovathan kännykätkin muuttuneet ja autot ja vaikka pyöräkin kun on nyt sähköpyöräkin jne,pakko siis on jokaisen tunnustaa että kännykät ovat muuttuneet eli evoluutio tarkottaakin jatkuvaa muutosta eli se on sitä jatkuvaa Luojan luomista edelleen joka kait sitten jossain vaiheessä päättyykin kun Pietarin mukaan pallon pitäs sitten palaa

Ihminen taas on semmonen olento jolla on ruumissa kotelossa henki ja tämä henki on sama kuin sielu ja se ei koskaan kuolekaan ja kun ihminen kuolee, henki eroaa ihmisestä ja sitten toiset joutuu menemään pahaan paikkaan ja toiset pääsevät kirkkauteen kuten you tube video Howard Storm on hyvin videoissaan kertonut,jne.

No sitten voi jokainen katsoo netistä kohta Just Genesis ja siellä on sisällysluettelo ja paljon asiaa, antropologi Alice Linsley kertoo siellä ja siellä sitten kerrotaan missä Nooa asu ja ketkä ovat heprelaiset tai kusilaiset ja missä he asuivat ja kuka on Nimrod eli Sargon Suuri ja miksi on sumerilaisten käsikirjoituksissa sana kuusilaiset jne,Semmosta

Netistä löytyy myös kuusilaisten tekemiä pyramideja Nubiassa eli nykyisessä Sudanissa eli kyse on Nooan Haamin pojasta Kus jne.

Käyttäjän JussiPelkonen kuva
Jussi Pelkonen

Voi (tekisi mieleni sanoa) Jeesus Kristus, mutta en tahdo, koska koko hänen nimiinsä tungettu uskonto osoittaa perustelujensa kautta vain omaa idiotiaansa!

1) Väinö Hirvelä: " ... tapahtui itsetietoisuuden kehityksen myötä. Ihmismieli avautui näkemään, että nykyhetken lisäksi on olemassa menneisyys ja tulevaisuus."

Olisin kiinnostunut tietämään, mitä Aatami valaistuksen hetkellään ymmärsi *menneisyydestä*!

2) Juha Hämäläinen: Oletko vakavasti sitä mieltä, että teidän raamattuunne uskovia ihmisiä on maailmassa 7500 miljoonaa? - Tieteellisesti asioita arvioivat tahot ovat todenneet, että ihmispopulaation määrä ylitti juuri lokakuussa 7,6 miljardia. Se tarkoittaa seitsemäätuhatta kuuttasataa miljoonaa!

Sen lisäksi jokaisen maailmassa (minkälaisessa kuplassa hyvänsä) elävän ihmisen *pitäisi* olla kiinnostunut menneisyydestään - sillä puhutaanpa asiasta sinun tai minun termeilläni, meillä molemmilla on aikamoinen liuta esi-isiä ja -äitejä. Minulla varovaisesti arvioiden muutaman sadan tuhannen vuoden ajalta, sinulla (oman uskosi mukaan) ilmeisesti noin kolmensadanviidenkymmenen sukupolven ajalta. - Laskutoimituksen jälkeen en enää ihmettelekään, miksi sinä olet noin paljon edistyneempi ja kehittyneempi kuin minä!

Juha Hämäläinen oli siis vain pikkuisen etukäteen arvioimassa, että raamatun sanomaan uskomattomia ihmisiä olisi maailmassa noin sata miljoonaa! - Sekin on ihan komea luku, mutta oikean määrän verifioimiseksi kannattaisi tutustua mihin tahansa kansainvälisten tiedeyhteisöjen hyväksymään tilastolliseen dataan!

3) Jali Karjalainen: "Valovuosi" on pituusmitta, ei aikaa määrittelevä suure.

Muuten kommenttisi on ihan täyttä fuulaa!

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu

Suomessa on uskonvapaus, mutta evoluution kieltäminen ilman että todistaa sitä vääräksi, tai ei esitä mitään parempaa mallia tilalle selittämään miten eri eliölajeja muodostuu, ei liity millään tavalla uskontoon.

Se kertoo ennemminkin puutteista yleissivistyksestä. Uskomukset pitää sopeuttaa tosiasioiden kanssa.

Toimituksen poiminnat